Crno vino olakšava probleme sa pokretljivošću

VAŠINGTON – Resveratrol, sastojak koji se nalazi u crnom vinu, može da poboljša pokretljivost i spreči padove starijih osoba, tvrde naučnici koji su se okupili na nacionalnom sastanku Američkog hemijskog društva.

Istraživači naglašavaju da padovi postaju češći sa godinama, a u kategoriji smrti povezanih sa ozledama – padovi su vodeći uzrok smrti, prenosi portal Vitamini.

Problem sa pokretljivošću posebno je izražen kod osoba sa Parkinsonovom bolešću i brojnim drugim neurološkim poremećajima.

Međutim, dok za osobe sa tim bolestima postoje lekovi koji smanjuju učestalost padova, za zdrave starije osobe sličnih pomagala nema.

Da bi ispitali uticaj resveratrola na ravnotežu i pokretljivost miševa, istraživači su osam sedmica mlade i stare miševe hranili namirnicama koje sadrže resveratrol.

U određenim vremenskim intervalima su testirali njihovu sposobnost orijentacije i održavanja ravnoteže i brojali svaki pogrešan korak koji su miševi učinili.

U početku su stariji miševi imali više problema sa savladavanjem prepreka, ali su posle četiri sedmice radili značajno manje pogrešnih koraka.

Iako su rezultati ohrabrujući, autorka studije ističe da resveratrol ima i određene nedostatke, odnosno da se slabo apsorbuje u telu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>