Negovanje roditelja

Pomoć našim roditeljima da se prilagode svom životnom dobu je deo uobičajenog životnog ciklusa. Ponekad polako, ponekad naglo, shvatimo da smo im sve više i više potrebni. Negovanje roditelja može početi sa sitnim poslovima oko pomaganja u baštici, odlaska u kupovinu i vremenom postaje sve intezivnije. Možemo biti svedoci da se naši roditelji brinu o sebi, ali da ipak ne mogu sve sami da postignu. Naš insitnkt nam govori da im je potrebna pomoć, ali i ta pomoć nije uvek dobrodošla. Prilagodjavanje na ovu promenu uloga je veliki emotivni korak i za roditelje i za decu.

dekicaPonekad je posebno teško ako je potrebna nega intimne prirode. Postoji toliko praktičnih stvari koje treba rešiti – organizovanje pomoći sa strane, baratanje sa armijom “profesionalaca” (od kojih, izgleda, niko ne shvata da i vi imate svoj život), a da i ne pominjemo vaše druge odgovornosti kao što je vaš posao, ostatak familije, prijatelji i društveni život.

Nije ni čudo što je briga o starijima jedna zaista stresna stvar.

Promena uloga

“Ceo moj dosadašnji život moja majka je bila tu za mene. Čak i kad sam se venčala bila je uz mene da bi mi pomagala. Sad su se stvari okrenule i moj je red da brinem o njoj. Ne želim da se žalim zbog toga, ali ponekad mi nedostaje onakva kakva je bila ranije.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>