Nemačka: Nega starih jedna od najvećih privrednih grana

U studiji Tehničkog univerziteta iz Darmštata, čije rezultate citiraju mediji, navedeno je da je 2008. u Nemačkoj 1,2 miliona ljudi radilo kao negovatelji starih i nemoćnih, a da je u automobilskoj industriji bilo 749.000 zaposlenih.

Prema navodima studije, broj zaposlenih u nezi starih i nemoćnih je od 1996. do 2008. porastao za 50 odsto. Godišnji porast iznosio je 3,9 odsto, dok je u istom periodu broj zaposlenih u privredi u proseku rastao za 0,6 odsto godišnje.

U Nemačkoj je 1995. uvedeno posebno osiguranje za negu u starosti, kao peto obavezno osiguranje pored penzionog i zdravstvenog osiguranja, osiguranja za slučaj nezaposlenosti i osiguranja za slučaj nesreće.

Stručnjaci upozoravaju da će se, s obzirom na nepovoljan demografski razvoj, u Nemačkoj i narednih godina stalno povećavati broj starih gradjana kojima je potrebna posebna nega.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>