Starosna doba

Sva živa bića stare; svi su prolazili kroz proces kroz koji se radja, raste, sazreva, stari i umire. Postoje razliciti tipovi starosnog doba:

- Hronološka starost – doba koje se odredjuje datumom rođenja – Bioloska starost – doba u odnosu na stepen starenja. Trenutno ne postoji ni jedan test koji može da utvrdi biološku starost osobe. Ali, jasno je da neki ljude stare brže od drugih. – Genetika i preterano nagomilavanje slobodnih radikala u našem organizmu kao rezultat našeg načina života, je ono što određuje naš životni vek, ili bolje reći način na koji starimo i kvalitet života u tom životnom dobu.
Nesumnjivo, koncept starosti je jedan od najvaznijih, jer osoba je stara ukoliko se tako oseća.

Svako doba ima svoju posebnu psihološku crtu, tako da je velika greška da jedna osoba od npr. 80 godina, razmišlja kao osoba od 40 ili 20. Ono gde može da se postigne uspeh je eliminacija negativnih misli i to je nešto što ne mora biti povezano sa godinama.

- Socijalna starost – obeležena je ekonomskim okolnostima, radom i porodicom.

Dakle, penzionisanje obeležava društveni status i članstvo u određenoj društvenoj grupi sa značajnim promenama u razlicitim aspektima (radnim, ekomnomskim i po pitanju sposobnosti).

Postojanje korelacije izmedju ova 4 životna doba je normalno. Koje od njih je najvaznije?

Najbitnije je, ne da imate 85 godina, već da se dobro osećate u tim godinama, kako zdravstveno tako i u društvenoj ulozi.

Udružene, biološka, psihološka i socijalna starost je poznata kao funkcionalna, odnosno, godine u kojima je osoba sposobna za samostalni život (sposobna za donosenje odluka)i nezavisna (nema potrebe za pomoći u obavljanju osnovnih potreba, za odnose sa drugim ljudima i obavljanju delatnosti u svakodnevnom životu).

Trenutno, postoje opcije za uticanje na kvalitet života u starosti, sem jedinog izuzetka , a to je hronoloska starost, koju na žalost ne možemo da promenimo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>