Zdravo starenje

Koncept zdravog starenja obuhvata tri glavne kompomnente:

nisku verovatnoću obolevanja i invaliditeta, visoku mentalnu i fizičku sposobnost za odrzavanje aktivnog života u društvu.

Niska verovatnoća obolevanja se odnosi na odsusvo ili nizak nivo ozbiljnosti faktora rizika za razvoj bolesti. S obzirom na to, da je ovaj drugi povećan nivo funkcionalnosti obuhvata dve komponente, fizičku i mentalnu, povezan je za učenje i kratkoročno pamćenje (u suprotnom ovi poremećaji su odgovorni za zavisnost i gubitak autonomije).

Oba elementa daju potencijal za aktivan život u društvu.

Iako aktivno učešće u svakodnevnom životu ima mnogo oblika, dve najvažnije bez sumnje su, međuljudski odnosi i produktivne aktivnosti (volonterski rad, briga o drugim članovima porodice na određeni način, i sl).

Zato je neophodno da u svakom životnom dobu (mladi, tinejdžeri, odrasli, seniori, vrlo stare osobe) se uzme u obzir da je zavisnost od drugih moguće sprečiti i da se može postići bolji oblik zdravog starenja ukoliko se sa prevencijom počne od detinjstva, tj. stvaranje korisnih i zdravih navika za sve uzraste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>